Η ΕΦΕ Κρήτης

Η ΕΦΕ Κρήτης

Το προφίλ ενός ιστορικού συλλόγου

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης ιδρύθηκε το 1964 στο Ηράκλειο από κάποιους φίλους με κοινή αγάπη για την φωτογραφία. Η διαδρομή δύσκολη και μεγάλη, ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πάνω από 200 ενεργά μέλη. Στόχος της, η διάδοση της τέχνης της φωτογραφίας και η διδασκαλία τόσο της τεχνικής όσο και της αισθητικής της.

Στα 52 χρόνια που πέρασαν, αλλά και σήμερα, γίνεται συστηματική και σημαντική δουλειά στο κομμάτι της εκμάθησης της τεχνικής και της αισθητικής της φωτογραφίας, καθώς επίσης και δημιουργία πολλών και αξιόλογων φωτογραφιών και projects από τα ταλαντούχα μέλη της ΕΦΕΚ. Οι πιο χαρακτηριστικές από αυτές είναι τα σκληρά πορτραίτα ηλικιωμένων ανθρώπων μπροστά σε μαύρο φόντο. Οι φωτογραφίες αυτές δημιούργησαν, με την πάροδο του χρόνου, την «τάση», στην καλλιτεχνική αντιμετώπιση του πορτραίτου, την λεγόμενη «Κρητική Σχολή φωτογραφίας», πρωτοστατώντας στους διεθνείς διαγωνισμούς, αποσπώντας πολλά βραβεία.

Αξιοσημείωτη δράση και προσφορά της ΕΦΕΚ είναι η λειτουργία τμήματος αρχαρίων από το 1980. Τα σεμινάρια αυτά πραγματοποιούνται από τότε, χωρίς καμία διακοπή για 36 χρόνια, έχοντας εκπαιδεύσει και μυήσει στην τέχνη της φωτογραφίας πάνω από 2000 άτομα.

Οι Δράσεις μας

Συνοψίζοντας τις δράσεις της ΕΦΕΚ μπορεί κανείς να διακρίνει 3 σημαντικές κατευθύνσεις: Εκπαίδευση, Εκθέσεις/Φωτογραφικά δρώμενα, Διεθνής εκπροσώπηση μέσω διαγωνισμών.

Εκπαίδευση

Ίσως η πιο σημαντική δράση της ΕΦΕΚ είναι η εκπαίδευση – επιμόρφωση των μελών της. Μια δράση που συνεχίζεται από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της απρόσκοπτα. Από τα σεμινάριά της, έχουν περάσει πάνω από 2000 άτομα και μερικοί από τους καλύτερους και γνωστότερους φωτογράφους σήμερα, τόσο ερασιτέχνες όσο και επαγγελματίες. Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιούνται:

Σεμινάρια για αρχάριους φωτογράφους, διάρκειας 4 μηνών. Σκοπός, η εκπαίδευσή τους στην τεχνική της φωτογραφίας, η πρακτική εφαρμογή της στην πράξη με μια σειρά εκδρομών και η καλλιέργεια της αισθητικής τους, βλέποντας πολλούς σύγχρονους και διάσημους φωτογράφους. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται 2 φορές το χρόνο. Ξεκίνησαν πριν 25 χρόνια και από τότε πραγματοποιούνται ανελλιπώς

Σεμινάρια για τα τακτικά μέλη – προχωρημένους φωτογράφους, τα οποία δίνουν την δυνατότητα στα μέλη κάθε Τετάρτη, να παρακολουθούν ένα εκλεκτό ομιλητή – εισηγητή, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και διευρύνοντας την αντίληψή τους σε θέματα καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

Workshops και masterclasses. Εκτός των σεμιναρίων, πραγματοποιούνται αρκετά workshops και masterclasses από γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες και ξένους φωτογράφους, δίνοντας έτσι την δυνατότητα γνωριμίας, αλλά και πρακτικής εφαρμογής καινούργιων τεχνικών, γνώσεων και τάσεων.

Δημιουργία ομάδων εργασίας με συγκεκριμένο θέμα  (π.χ. τοπίο, φωτογραφία δρόμου, κινηματογράφος, φωτογραφία την νύχτα, γυμνό κ.λπ.) με εισηγητή κάποιο καταξιωμένο φωτογράφο. Στόχος είναι η εμβάθυνση στο θέμα που επιλέχθηκε, η γνώση και η εφαρμογή τυχόν τεχνικών ιδιαιτεροτήτων. Η δουλειά των ομάδων διαρκεί ένα χρόνο και καταλήγει με την παρουσίαση της δουλειάς τους ψηφιακά ή σε έκθεση.

Διοργάνωση κυριακάτικων φωτογραφικών εκδρομών. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να φωτογραφήσουν, να εκπαιδεύσουν και να εκπαιδευτούν, να γνωρίσουν διάφορα τοπία και παραδοσιακά χωριά της Κρήτης, αλλά και να γνωριστούν μεταξύ μας, καθώς η ενασχόληση με την φωτογραφία είναι και μια πολύ καλή αφορμή για κοινωνικοποίηση και διέξοδος από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Εκθέσεις, Συμμετοχή στα φωτογραφικά δρώμενα της Κρήτης

Στα πλαίσια της επικοινωνίας της ΕΦΕΚ με την τοπική κοινωνία, αλλά και αυτή της Κρήτης, της αμφίδρομης επαφής μεταξύ καλλιτέχνη – θεατή, πραγματοποιούνται:

Εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας τόσο στο Ηράκλειο (Βασιλική Αγ. Μάρκου, Ενυδρείο Κρήτης, συμμετοχή στην Ημέρα Τουρισμού υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, έκθεση στην παραλιακή σε συνεργασία με τον ΟΛΗ), όσο και σε άλλες πόλεις και χωριά της Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Μαργαρίτες, Γαράζο) αλλά και εκτός αυτής (Σαντορίνη, Αθήνα, Ρουμανία, Φνιλανδία). Ενδεικτικά το 2014 πραγματοποιήθηκαν 10 εκθέσεις, το 2015  14 εκθέσεις  και το 2016 15 εκθέσεις.

Έκδοση 24σέλιδου έγχρωμου τετραμηνιαίου περιοδικού, το οποίο κυκλοφορεί δωρεάν και μοιράζεται στο Ηράκλειο.

Έκδοση φωτογραφικού λευκώματος με τους παγκοσμίως διακριθέντες φωτογράφους, μέλη της ΕΦΕΚ.

Ιστοσελίδα (www.efecrete.gr) μέσω της οποίας μπορεί ο επισκέπτης να δεί φωτογραφίες των μελών και να ενημερωθεί για τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες της ΕΦΕΚ. Σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/groups/efecrete/)

Συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση (δήμους και περιφέρεια) για την πραγματοποίηση κοινών δράσεων.

Συνεργασία με φωτογραφικές ομάδες τόσο από την Ελλάδα (Μυτιλήνη, Αθήνα, Καλαμάτα) όσο και από το εξωτερικό (Κύπρο, Σερβία, Τουρκία) με σκοπό την ανταλλαγή εκθέσεων, φωτογραφικών επισκέψεων και πραγματοποίηση κοινών δράσεων.

Εκπροσώπηση σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης ευτύχησε να έχει στους κόλπους της, από την πρώτη κιόλας στιγμή σημαντικούς καλλιτέχνες φωτογράφους, οι οποίοι έφτασαν στα υψηλότερα σκαλοπάτια της καλλιτεχνικής φωτογραφίας παγκοσμίως, καταξιώνοντας τον εαυτό  τους, την πατρίδα τους και την ΕΦΕΚ. Δουλεύοντας συστηματικά, με αφοσίωση και ευαισθησία, προσέγγισαν το πορτραίτο του ταλαιπωρημένου κατοίκου της Κρήτης με πρωτοτυπία, δημιουργώντας ένα φωτογραφικό ύφος γνωστό “Κρητική σχολή φωτογραφίας” με πάνω από 1000 διεθνή βραβεία.

Τα μέλη της ΕΦΕΚ συνεχίζουν με επιτυχία να συμμετέχουν σε εθνικούς και διεθνείς φωτογραφικούς διαγωνισμούς.

Πάνω από 50 μέλη της ΕΦΕΚ κατέχουν σήμερα καλλιτεχνικούς τίτλους, οι οποίοι απονέμονται από παγκόσμιες φωτογραφικές ομοσπονδίες, όπως GPU, FIAP και PSA.

Φωτο-άλμπουμ

Ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης

Οι εγκαταστάσεις

Δημιουργικός, νέος χώρος με πολλαπλές χρήσεις

Ο χώρος έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με όλες τις σύχρονες προδιαγραφές, τόσο για την φιλοξενία εκθέσεων, όσο και την φιλοξενία εκδηλώσεων και μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 120 καθήμενους. Μία δεύτερη αίθουσα στο ίδιο κτίριο, χωρητικότητας 30 ατόμων, προσφέρεται για μαθήματα, ομιλίες και μικρότερες εκδηλώσεις. Τόσο ο κύριος χώρος της, όσο και ο βοηθητικός, είναι διαθέσιμοι για κάθε είδους εκδήλωση (εκθέσεις φωτογραφίας και άλλων μορφών τέχνης, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εταιρικές διαλέξεις, σεμινάρια κ.ο.κ.) σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές (διαθέτουν πλήρη οπτικοακουστικό εξοπλισμό).

Οι εγκαταστάσεις της ΕΦΕΚ βρίσκονται στο καταλληλότερο σημείο, καθώς συνδυάζεται η δυνατότητα εύκολου πάρκινγκ και κυρίως άμεση πρόσβαση στο κέντρο του Ηρακλείου (5 λεπτά με τα πόδια).

Στόχος της ΕΦΕΚ είναι η ενθάρρυνση και η εφαρμογή της συνεργασίας της τόσο με καλλιτεχνικούς όσο και με πολιτισμικούς φορείς στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Το διοικητικό συμβούλιο

Νικηφοράκης Πολυχρόνης

Νικηφοράκης Πολυχρόνης

Πρόεδρος
Ο Πολυχρόνης Νικηφοράκης γεννήθηκε και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Κτηνιατρική, την οποία ασκεί. Σε επαφή με την καλλιτεχνική φωτογραφία ήρθε από πολύ μικρή ηλικία λαμβάνοντας ερεθίσματα και γνώσεις από τον πατέρα του. Ασχολείται όμως ενεργά και συνειδητά από το 1982.
Δαλαβέρος Κώστας

Δαλαβέρος Κώστας

Αντιπρόεδρος
Γεννήθηκα και ζω στο ηράκλειο της Κρήτης. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το εμπόριο. Με τη φωτογραφία ασχολήθηκα για πρώτη φορά το 1975 έχω πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές έκθεσης στο ηράκλειο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Μερκουλίδης Γιώργος

Μερκουλίδης Γιώργος

Γενικός Έφορος
Ο Γιώργος Μερκουλίδης γεννήθηκε και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την φωτογραφία ερασιτεχνικά.
Μεταξάκη Νάνα

Μεταξάκη Νάνα

Ταμίας
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο πιάνο και θεωρητικά και στο Ωδείο Ηρακλείου Αρμονία. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου.
Βασιλάκη Μαρία

Βασιλάκη Μαρία

Μέλος Δ.Σ.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και κατοικεί. Είναι απόφοιτη της σχολής Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διαχείριση Τεχνικών Έργων από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Μπόγρης Αθανάσιος

Μπόγρης Αθανάσιος

Γενικός Γραμματέας
Γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας και τα τελευταία χρόνια κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εργάζεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Ταυτότητα ΕΦΕΚ

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης έχει έδρα της το Ηράκλειο. Έχει 250 τακτικά μέλη και διοικείται από 7-μελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται κάθε 2 χρόνια.

Δείτε το καταστατικό μας.