Μετζάκης Μανόλης

O Μανόλης Μετζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης, με πτυχίο στα Μαθηματικά. Είναι ιδιοκτήτης δύο φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης. Από το 1989 που έγινε μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης ασχολείται συνεχώς με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Από το 1992 μέχρι το 2000 είναι Γενικός Έφορος και από το 2000 έως το 2014 Πρόεδρός της.

Είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Φωτογραφικής Ένωσης  (GPU – Global Photographic Union). Είναι κριτής σε πολλούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς καλλιτεχνικής φωτογραφίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Από το 1993 και μετά παίρνει συνεχώς μέρος σε διεθνείς εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Έχει λάβει μέρος σε 800 περίπου εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με 280 διαφορετικές καλλιτεχνικές φωτογραφίες, που έχουν κερδίσει, 25 χρυσά μετάλλια, 21 ασημένια, 19 χάλκινα, 95 τιμητικές διακρίσεις και 1550 αναρτήσεις. Έχει τιμηθεί για το έργο του από τις παγκόσμιες φωτογραφικές ομοσπονδίες με τους παρακάτω καλλιτεχνικούς τίτλους: UPI ZEUS, UPI Crown5, Ε.FIAP/Platinum, ESFIAP και PSA**

Φωτογραφίες του φιλοξενούνται σε μουσεία φωτογραφίας στην Καταλονία της Ισπανίας και στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Από το 1990 διδάσκει συνεχώς καλλιτεχνική φωτογραφία στα τμήματα ( αρχαρίων και προχωρημένων) της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης. Έχει διδάξει καλλιτεχνική φωτογραφία για τέσσερα χρόνια στο δημόσιο ΙΕΚ Ηρακλείου, καθώς και για τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι το 2010 δίδαξε Καλλιτεχνική Φωτογραφία και Βιομαθηματικά στο Τεχνικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης ( Α.Τ.Ε.Ι.) στο Ηράκλειο.

Από το 2000 και μετά καλείται να συμμετέχει ως ομιλητής σε σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας σε διάφορες χώρες.
Από το 2007 έως το 2010 είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου.
Από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Μάρτιο του 2007 συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή “EL GRECO” ως φωτογράφος Πλατώ.

Το 2016 συμμετείχε στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «Νίκος Καζαντζάκης».

Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις  στην Ελλάδα ( Ηράκλειο,Αθήνα,Ρόδος, Σαντορίνη, Πρέβεζα, Νεάπολη) και στο εξωτερικό (Tirgu Mures και Oradea στην Ρουμανία, στην Ουκρανία, την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αυστραλία, την Κίνα, την Ελβετία, το Βέλγιο, κλπ).